Adžika


Adžika je původně abcházská ostrá zeleninová pasta používaná jako koření. Adžika je nedílnou součástí gruzínské kuchyně, intenzivně se používá na celém Kavkaze, její obliba se ale rozšířila do všech zemí bývalého SSSR.

Vzhledem k velkému rozšíření dnes existuje spousta různých receptů. Adžiky mívají různé složení, konzistenci i použití. Obvykle mívá adžika červenou barvu, existuje však i zelená verze (z zelených paprik).

Indredience na přípravu adžiky

Do adžiky se dávají tyto suroviny: červená paprika, fererónky, česnek, vlašské ořechy, chmeli-suneli, kopr, petrželová nať, sumah, kynza (listí koriandru), bazalka, máta, pepř, ocet, rajčata, jablka, mrkev, cibule, cukr a sůl.

Adžika se podává k masitým i vegetariánským pokrmům. Může se používat jako dochucující omáčka podobně jako my používáme hořčici nebo křen, případně se vkládá do vařeného jídla jako koření. Osobně si adžiku nejraději vychutnám jednoduše namazanou na chlebu s máslem.

Teď můj recept na téměř abcházskou adžiku:

Potřebujete ostrou červenou papriku, feferonky případně mix (zhruba 1300g), česnek (100 i více g), vlašské ořechy, kynzu (zelené listí koriandru, bazalka (suchá nebo čerstvá), volitelně kopr případně snítku petržele a sůl (tak jednu sklenici, konkrétní množství podle toho zda budeme adžiku skladovat v chladničce (méně soli) nebo v teple (více soli protože bude sloužit jako konzervant)). Ingredience viz doprovodná forka.

Z paprik vyndáme semínka. Vše pomeleme na mlýnku na maso (případně jiném), důkladně promícháme. Naskládáme do sterilizovaných sklenic a uložíme do chladničky případně do spíže. Pokud budeme adžiku skladovat v chladničce můžeme dát méně soli, pokud v teple, pak dáme soli víc.

Správnou chuť adžika získá až po několika týdnech, až se uleží a jednotlivé chutě se patřičně promísí.




jak uvařit.cz

k o n s p i r a c e (zavinac) g m a i l . c o m