Borovička


Borovička neboli jalovcová je můj oblíbený alkoholický destilát. Je jím i gin, ale protože mám v oblibě lidovou kuchyň bratrů Slováků tak raději používám výraz borovička. Na této stránce se pokusím napsat vše co o borovičkách vím, případně tuším, nabídnout zde recepty na výrobu borovičky a jeden vlastní originální recept vymyšlený a vlastně i otestovaný na vlastní hlavě.

Moje Karpatská Borovička

Pro ty co hledají recept na borovičku a nechce se jim prokousávat teorií uvádím hned zpočátku můj jednoduchý a osvědčený recept na velmi chutný šnaps který nazývám "Karpatská borovička".

Nejde sice o pravou ani o průtahovou borovičku, protože ty se vyrábějí destilací (což bych sice zvládl), ale je mi líto do kvasu přidávat drahocenné bobule jalovce. S mým postupem dosáhnu kvalitního nápoje, vynikající chuti, při vynaložení minimálního úsilí

Jak se dělá borovička. Přísady a pomůcky k výrobě borovičky.

Základem všech boroviček jsou bobule jalovce, kterým lidé říkají jalovčinky a vědci jalovcové šištice. Jalovčinky se dají i koupit (používají se jako koření), já si je ovšem sbírám sám. Na podzim se často nechám zlákat na houbařskou výpravu. Pokud tato směřuje do některých karpatských hor pak je velká pravděpodobnost, že při houbaření narazíte také na keře jalovců. Jak se mi podaří keř obsypaný jalovčinkami najít, tak zapomínám na houby a bez ohledu na až neuvěřitelně pichlavé jehličí si začínám vytvářet zásoby "modrého zlata", kterým pak dochucuji jídla (zejména skopové maso a divočinu) a hlavně jimi zušlechťuji tradiční slovanský nápoj vodku.

Receptura je jednoduchá a podle chuti a obsahu peněženky lze různě obměňovat. Já používám kvalitní ukrajinské vodky Nemiroff, Medoff případně Chorticu. Do každé láhve s litrem 40% vodky přisypu 100ml (2 panáky) jalovčinek a nápoj nechám několik týdnů odpočinout. Mňam, to krásné aroma a pokud použijete opravdu kvalitní vodky jako já, pak nejenže do vás bude tato borovička krásně klouzat, ale i hlava ráno bude čistá, bez kovaříků a niagárských vodopádů, průvodních to znaků vodek vyráběných v naší domovině Republice České.

Samozřejmě k výrobě můžete použít také líh, nebo jalovčinkami zušlechtit nějaký ten nekvalitní patok, čímž sice výrazně vylepšíte chuť, ale ráno vás hlava bude bolet stejně jako bez jalovčinek.

borovička

Bobulí můžete do borovičky přidat více nebo méně, podle chuti a ochoty čekat. Bobule můžete pro zesílení efektu i podrtit (z estetických důvodů to nedělám) nebo je použít vícekrát. Doba macerace (vyluhování) není pevně dána. Čím déle a při vyšší teplotě budou jalovčinky odpočívat v vodce, tím bude aroma výraznější. Na konci vyluhování nápoj přefiltrujete a můžete jej vypít nebo skladovat neomezeně dlouhou dobu. V některých lahvích pro vizuální efekt jalovčinky ponechávám i v době podávání. Jalovčinky je před pitím ale nutné odstranit, plavou totiž na hladině a jíst se rozhodně nedají.

Borovičkové školení

Borovička

Borovička je alkoholický ovocný destilát a je slovenským národním nápojem. Borovička má osvěžující účinky a její konzumace podporuje látkovou výměnu. Nápoj má typickou výraznou chuť a aroma po jalovci. Barva borovičky je bílá nebo žlutá. Borovička chutná velmi podobně jako gin. Podle slovenského zákonodárství musí mít borovičky minimální obsah alkoholu 37.5%. Běžně v prodeji najdeme láhve s obsahem okolo 60%.

Slovo borovička vzniklo od slovenského názvu jalovce "borievka".

Původ borovičky najdeme v 16. století v oblasti Liptova, odkud byla po řece Váh (a následně Dunaj) dovážena do Budapešti a Vídně a distribuována po většině území tehdejšího Habsburského mocnářství.

Nápoje podobné borovičce najdeme také u jižních slovanů. Slovinci mají svůj brinjevec (brinovec), Srbové nápoj zvaný kleka.

V Evropské unii jsou značky Spišská borovička, Slovenská borovička Juniperus, Slovenská borovička, Inovecká borovička a Liptovská borovička chráněnými značkami a mohou je používat pouze borovičky vyrobené na Slovensku.

Jalovec obecný

Jalovec obecný (Juniperus communis) je keřovitá až stromovitá dřevina z čeledi cypřišovité, která roste jako podrost jehličnatých (zejména borových) lesů a na slunečných a suchých pastvinách a horských stráních, lukách a poljanách. Jalovec má velmi ostré modrozelené jehlicovité listy.

Jalovce jsou dvoudomé rostliny, samičí a samčí květy rostou na různých rostlinách a jsou opylovány větrem. Plodem jalovce je černo-modrá suchá kulatá bobule (4-12 mm průměr), která se trochu podobá borůvce. Plody zrají 18 měsíců a pojídají je ptáci, kteří je pak v trusu rozptylují. Samčí šištice jsou žluté, 2-3 mm dlouhé.

Jalovec je v ČR vzácný. Někde je pěstován jako okrasná dřevina. Větvičky jalovce v některých krajích slouží o velikonocích na velikonoční pondělí místo pomlázky z vrbového proutí. Ve Skandinávii se z dřeva jalovce vyrábí několik druhů kuchyňských pomůcek.

Jalovčinky

Aromatické plody jalovce se nazývají jalovčinky. Jalovčinky se využívají v kulinářství, léčitelství a k výrobě ginu nebo BOROVIČKY. Ve Finsku dávají jalovčinky do speciálního piva. Jak vypadají je popsáno výše.

Plody jalovce jsou moc hořké, aby se jedly nezpracované. Obvykle se sušené používají k dochucení masa, omáček a nádivek, zejména z zvěřiny, ale také ryb a skopového masa. Pro zesílení chuti se plody drtí.

Jalovčinky mají močopudné účinky, prokrvují sliznici trávícího traktu, zlepšují trávení. Ulehčují dýchání. Působí proti nadýmání. Dezinfikují se s nimi močové cesty. Léčí cukrovka. Rozetřené jalovčinky se používaly i jako antikoncepce.

Jak se vyrábí borovička?

V podstatě nejčistší borovička se vyrobí destilací zkvašených jalovcových bobulí jalovce obecného. Takováto pálenka by byla ale velmi drahá a proto se dnešní průmyslové recepty vydávají jinou cestou. Někteří míchají destilát jalovčinek s lihem a vodou. Jiní přidávají jalovčinky do běžného kvasu, který pak destilují. Nejhorší variantou je výroba těch nejlevnějších boroviček, kdy se líh míchá s vodou a chemicky vyrobenými borovičkovými aromatizátory. Fuj!

Průtahová borovička

V pubertě jsem si myslel, že požití takovéto borovičky působí jako projímadlo. Případně, že se po ní ve větší míře zvrací. Dnes už vím, že "průtahová borovička" je označení výrobního postupu. Průtahová borovička se vyrábí tak, že se jalovčinky extrahují v líhu a následně destilují.

Průtahovou borovičkou je například oblíbená Slovácká borovička od známé firmy Rudolf Jelínek. Na webu této moravské špičky v oboru destilátů z Vizovic je Slovácká borovička prezentována následovně:

Tradiční výrobek firmy RUDOLF JELÍNEK a.s. se ve Vizovicích vyrábí nepřetržitě už více než 100 let, s názvem Slovácká borovička 75 let. Specifickou chuť i vůni získává opakovanou destilací vyzrálého černého jalovce spolu s velejemným lihem. Borovičkový destilát necháváme uležet minimálně půl roku před plněním do lahví za účelem sladění, vyváženosti a zjemnění chuti. Slovácká borovička je určena ke konzumaci buďto samotná, vychlazená, nebo do všech druhů koktejlů. Jsou jí přisuzovány blahodárné účinky na trávení.

Závěr

Přestože pro mnoho lidí má borovička nálepku levného, nekvalitního pití, tak opak je pravdou. Ano existují i "jedovaté" patoky s názvem borovička, které jalovčinky neviděly ani z dálky, stejně tak jako se prodávají rumy, které s cukrovou třtinou nemají nic společného (dnes už se naštěstí pod jménem rum prodávat nemůžou). Pravé kvalitní borovičky jsou lahůdkou srovnatelnou s kterýmkoliv jiným luxusním alkoholem.

Borovička může posloužit také k přípravě míchaných nápojů v podobných kombinacích jako gin. V této oblasti, ale jsem dost nezkušený a proto prosím čtenáře těchto stránek o zaslání vyzkoušených receptů na nějaké koktejly z borovičky (email je v patičce stránky).

Mohlo by se hodit: kocovina, jak jí předcházet a jak léčit kocovinu,


jak uvařit.cz

k o n s p i r a c e (zavinac) g m a i l . c o m