Palačinky


Palačinky jsou zdánlivě jednoduché jídlo. Tyto placky pečené na pánvi z litého těsta jsou nenáročné na suroviny, ale možná trochu náročnější na čas. Přesto se mnozí jejich přípravy bojí. Ano, jako spousty jiných jídel i palačinky můžete snadno pokazit, stačí ale znát pár jednoduchých pravidel a zvládnete je. Možná nebudou mistrovským dílem, ale chutnat vám budou.

Recept na palačinky

Suroviny na palačinky

Mouku (ideálně prosetou), vajíčka (samozřejmě bez skořápek), mléko a sůl důkladně promícháme třeba metličkou. Pak necháme minimálně 30 minut v chladu odstát.

Do misky dáte olej a do něj namočíte ubrousek. Připravíte si naběračku, obracečku, stěrku a talíř na odkládání hotových palačinek.

Zahřejete pánev, tu vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Naběračkou nalijete na pánev palačinkové těsto a nakláněním pánve jej rovnoměrně rozlijete po pánvi do tvaru kruhu. Po chvíli stěrkou oddělujete po krajích těsto od pánve a jakmile se těsto zespoda dostatečně opeče a na vrchní straně zeschne a zatáhne se, pak obracíme. Jiná pomůcka k obracení je obracet ve chvíli, kdy se na povrchu objeví a popraskají bublinky.

Před nabráním těsta na další palačinku, těsto promícháte. Mezi palačinkami vždy pánev protřete ubrouskem namočeným do oleje a pokud na pánvi zbylo něco z předchozí palačinky, odstraníte to.

Palačinky připravujeme na slabším ohni.

Podle chuti si můžete palačinky udělat vláčné nebo naopak křupavé. Podle mě, čím tenčí palačinka, tím chutnější,

Hotové palačinky použijete podle libosti. Můžete do nich dát sladkou nebo slanou náplň, můžete je použít k výrobě palačinkových dortů, jako doplněk do polévky a tak dále.

palačinkx

 

těsto na palačinky

Poměr surovin pro výrobu palačinkového těsta

Podíly surovin se v různých receptech na palačinky liší. Jaké množství vajec, mouky a mléka zvolíte, záleží na vaší chuti. Mléko dělá těsto řidším, to se lépe roztéká a palačinky jsou pak tenčí. Mouka drží palačinky pohromadě. Vajíčka těsto i ředí i zpevňují.

Příklady poměrů surovin v palačinkovém těstě:

Jak "opravit" těsto na palačinky

Praktické rady

Pokud děláte větší množství palačinek, je vhodné je kvůli úspory času připravovat na několik pánvích.

Pánvička by neměla být příliš horká, ale studená pánev je často důvodem, proč se první palačinky trhají.

Do těsta se obvykle nepřidává cukr. U sladkých náplní je to zbytečné a cukr může způsobovat připalování. Existují ale výjimky.

Těsto na palačinky by mělo před smažením odpočívat minimálně 30 minut aby zhoustlo a bylo dostatečně lepivé. Těstu neublíží, i když je necháte v ledničce přes noc.

Já používám k promaštění pánve papír namočený v oleji. Existují však jiné metody a pomůcky (např. mašlovačka). Viděl jsem olej na pánev nalít, a hned zase vylít, nebo před každou palačinkou na pánvi rozpouštět minimum tuku. Podstatné je, že při smažení palačinek by tuku na pánvi mělo být opravdu málo, jen tak, aby se těsto nepřipalovalo k povrchu pánve.

Sádlo a máslo je lepší než olej, ale opakuji, s máslem se v tomto případě hůře pracuje.

Palačinky se dělají z hladké mouky, připravíte je i z polohrubé, ale pak nebudou tak tenké.

palačinka s kakaem

Variace

Existuje několik variací, jak zpestřit palačinky. Teď nemám na myslí náplň, ale samotné těsto. Já například při smažení palačinek do posledního těsta přidávám kakao a cukr.

Do těsta lze přidat také citrónovou kůru, vanilkový cukr, máslo a další ingredience.

Palačinkové zajímavosti

U nás doma na severní Moravě se palačinkám říkalo amolety.

Občas můžete slyšet slovo "blin" jako zakletí / vyjádření nespokojenosti někoho s stavem věcí. Má to souvislost s tím, že první palačinka se často zničí a slovo blin se používá pro palačinky například v ruštině. Tedy "blin" a je po ní.

Většina slovanských jazyků používá obdoby slova palačinka, které vzešlo z maďarského slova palacsinta.

Palačinky se tradičně jí během tzv. máselnice, což je období na začátku velikonočního půstu.

Jedl jsem i zcela postní palačinky dělané bez mléka a vajec.

smažení palačinek


jak uvařit.cz

k o n s p i r a c e (zavinac) g m a i l . c o m