Pěčenáče z kapra


Pečenáče z smaženého vánočního kapra

Po vánočních svátcích mi obvykle zbude hodně porcí nasmažených kapřích "řízků". Né že bych smaženého kapra neměl rád, naopak. Ale když už řezničím, tak pořádně. Na Vánoce tedy kupuji kaprů větší množství a smažím a smažím (přítelkyně).

Z toho co se nesní pak připravuji pečenáče z kapřích řízků. Jsou vynikající. Odpočinek v láku pomáhá k měknutí kosí, pro přípravu pečenáčů tak jsou vhodné především rybí ocasy, které nikdo pro množství kostí nechce jíst. Naložení také napraví chuťové a zápachové vady masa, pokud jste tedy ne zcela zvládli přípravu vánočních kapřích podkůvek, šup s nimi do láku.

Na kyselo nakládané kousky smaženého rybího masíčka jsou také vhodným "potravinovým doplňkem" pomáhajícím vyrovnat se s post silvestrovskou kocovinou. S nakládáním kapřích pečenáčů tedy není vhodné otálet.

Receptů na přípravu této jednoduché (nepočítám smažení) ale efektní pochoutky je mnoho, testoval jsem jich téměř desítku, ale výsledek byl vždy dobrý. Není proto důležité se držet jednoho receptu a přesně odměřovat ingredience.

Nejjednodušší recept na kapří pečenáče

Kousky smaženého kapra poskládáme do skleničky a zalijeme lákem na okurky. Můžeme si ho samostatně připravit, ale lenivci jej jednoduše slijí z polosnědených okurek :-)

Můj improvizační recept

250 ml vody, 125 ml octa, 125 ml vinného octa, 2 lžičky cukru, 1 lžička soli, půl lžičky soli, 2 ks nového koření, 2 bobkové listy, 2 ks pepře, čtvrt lžičky hořčice.

Ve vodě povařím koření krom čili papričky, rozpustím sůl a cukr, pak zaliji octem a nechám vychladnout. Klidně může být jen obyčejný ocet, nebo vinný nebo jablečný. Kdo rád experimentuje může místo části octu dát trochu vína.

Kousky kapra dáme do sklenic přidáme do každé 1 čili papričku, zalijeme chladným lákem a mňamku necháme na pár dnů v chladničce odpočinout.

Jíst můžeme po 3 - 10 dnech. V ledničce vydrží takto upravené pečenáče delší dobu.

Nebojte se experimentovat

U tohohle receptu bych se vůbec nebál experimentovat s poměry a ingrediencemi. Myslím, že pečenáče by si v láku mohly dobře rozumět s různými druhy zeleniny, třeba s vařenou mrkví nebo cibulí.

Pokud máte svůj vlastní vyzkoušený recept, napište mi jej, rád jej uveřejním.


jak uvařit.cz

k o n s p i r a c e (zavinac) g m a i l . c o m