Borůvkové knedlíky


<<< Borůvky <<<

Borůvky (300g) protřídíme, omyjeme, vysušíme a promícháme s polévkovou lžící moučkového cukru. 300 gramů hladké mouky prosejeme a osolíme špetkou soli. 200 mililitrů mléka ohřejeme přibližně na 30 °C. Nastrouháme 100 gramů tvrdého tvarohu a rozpustíme 100 gramů másla.

Utřeme 20 gramů čerstvého droždí s lžičkou cukru. Poté co se kvasnice rozpustí, přidáme jedno vajíčko, mouku a postupně mícháme za přilévání vlažného mléka. Vzniklou hmotu zpracujeme v hladké těsto.

Těsto lehoučce posypeme trochou mouky, přikryjeme například utěrkou a necháme na teplém místě v klidu vykynout. Ve chvíli když těstíčko přibude přibližně na dvojnásobek objemu jej vyválíme na pomoučněné ploše v asi 50 milimetrů vysokou placku, z které pak vyřezáváme čtverce přibližně 4 x 4 centimetry. Do středu vykrojených čtverečků vkládáme směs borůvek s cukrem a uhněteme v knedlíky.

Vytvořené borůvkové knedlíky vaříme ve vodě mezi 6 až 8 minutami.

Hotové knedlíky z vody vytahujeme nejlépe děrovanou speciální vyběračkou, klademe na talíři, kde je posypeme nastrouhaným tvarohem, polijeme rozpuštěným máslem a ocukrujeme.

Dobrou chuť

Tento text jsem původně zpracovával pro web BORUVKY.info, projekt byl ale po čase zrušen (jedná se tedy pouze o archivní kopii mého textu).

<<< Borůvky <<<


jak uvařit.cz

k o n s p i r a c e (zavinac) g m a i l . c o m