Jak uvařit pýchavky


Pýchavkovité (pýchavka obecná, dlabaná, vatovec obrovský) jsou oblíbenými houbami. Dá se jich nasbírat hodně a jsou lehce rozpoznatelné, mají příjemnou vůni i chuť. Pýchavky obsahují hodně minerálních látek a připisují se jim léčivé účinky při žaludečních potížích, zánětech trávicího ústrojí, kožních onemocnění. Pýchavka by měla ulevit při menopauze a zmírnit svědění při kopřivce, pomáhá při leukemii nebo nádoru prsů. Pozor, při pravidelném užívání může působit jako antiafrodiziakum.

Chceme-li pýchavky přetvořit jídlo, musí mít i uvnitř bílou barvu.

Někteří kuchaři z pýchavek sloupávají kůži, protože prý je pak chutnější. Já z malých plodnic kůži nestahuji, z velkých ano.

Guláš z pýchavek nebo pýchavky na smetaně

guláš z pýchaveks  křepelčími vajíčky

Guláš z pýchavek nebo pýchavky na smetaně jsou různé variace na jedno jídlo. Je to pokrm z pýchavek dělaný nejčastěji, spolu s pýchavkovým mozečkem, smaženými pýchavkami a pýchavkovou polévkou.

Suroviny na guláš z pýchavek

Cibuli nakrájenou na drobno opečeme na oleji do růžova, pak přidáme nakrájenou papriku, po chvíli i mletou papriku.

Vše několik minut podusíme a pak přidáme nakrájené pýchavky. Recept je dělaný z mražených, můžou ale být i předvařené, případně i čerstvé, ty je však potřeba dusit déle.

Přidáme pepř, sůl, muškátový oříšek a vše společně chvíli dusíme.

osmahnou cibulku

základ na guláš

 

Pak přidáme 1 litr vody nebo masového vývaru a přivedeme k varu. Pokud používáme čerstvé pýchavky vaříme déle.

Smetanu rozmícháme z moukou a vodou z guláše a vmícháme do pokrmu. Vše kvůli přidané mouky provaříme. Dochutíme podle potřeby s pomocí Maggi a sojové omáčky.

Podáváme s knedlíkem, rýží, chlebem. Já dávám přidávám vařená vejce.

U receptu lze samozřejmě volně měnit poměr surovin, můžete přidat opečený salám, klobásu, můžete zaexperimentovat s kořením.

guláš z pýchavek

Mozeček z pýchavek, aneb pýchavky s vejci

Recept na pýchavky s vejci je v přípravě. Jde v podstatě o variaci na klasickou smaženici.


jak uvařit.cz

k o n s p i r a c e (zavinac) g m a i l . c o m