Jak uvařit rýži


Rýži je dobré před vařením propláchnout. Aby bez úhony přečkala dlouhé skladování, tak jí obchodníci ošetřují chemicky a to v míře menší než malé.

Nejsnadněji se připravuje předvařená „pytlíková“ rýže. Většinou postačí postupovat přesně podle návodu na obalu.

Jednoduchý způsob vaření rýže

Rýži propláchneme pod tekoucí vodou, až je voda čistá. Pro uvaření 0,5kg rýže necháme vařit 1,5 – 2 litry osolené vody. Do vody můžeme přidat cibuli, hřebíček, bobkový list nebo i jiná koření jako kari apod. Do vroucí vody vsypeme rýži a ve chvíli, kdy se voda opět začne vařit ztlumíme sporák a dále vaříme za nízké teploty asi 17 – 20 minut než se voda vstřebá do zrnek rýže. Během vaření rýži nemícháme. Hotovou rýži přesypeme do jiné nádoby nebo lehce prohrábneme.

1 porce osmahlé rýže (španělský způsob)

Menší nadrobno nakrájenou cibuli osmažím v širší pánvičce na troše oleje až zesklovatí. Pak přidám ½ hrníčku rýže kterou za míchání pražím až začne hnědnout a potom to zaliji 1 hrnkem vody a nechám na mírném ohni vařit přibližně 10 minut než se voda odpaří. Při vaření rýži nemíchám. Nakloněním pánve zjistíte jestli v ní ještě je voda, pokud není, pak je rýže hotova.

Místo vody je možné použít vývar, vodu solit můžete a nebo taky ne, když neodhadnete dobu kdy se voda zcela odpaří, tak se až tak moc nestane pokud to nepřeženete, lehce křupané rýže chutná také dobře.

Čínský způsob vaření rýže

Na šálek rýže počítá se dvěma šálky vody. Voda se uvede do varu a nasype se do ní dobře vypraná rýže. Jakmile voda začne opět vařit, zmenší se plamen a nádoba se přiklopí, aby se rýže pomalu vařila 20 minut. V Číně se rýže nesolí a dělají ji tam aby se zrníčka slepovaly a rýže šla jíst hůlkama.

Tipy k vaření rýže: Pokud vaříme rýži z hřebíčkem, pak není od věci jej zapíchnou do cibule, půjde pak lépe z hotové rýže odstranit.

Poznámky: Existuje mnoho druhů rýže a speciální druhy vyžadují často speciální postupy. Občas lze zaslechnout názor, že se rýže proplachovat nemá, protože tím ztrácí některé živiny a nečistot se zbaví už při loupání.

Z pošty:

Rýže jako těstoviny

Rýži vařím jednoduše jako těstoviny: do velkého hrnce plného vařící dám sůl a v cedníku propláchnutou. Od doby než se voda začne znovu vařit jí nechám povařit ještě 13 minut. Rýži pak zcedím a nechám odejít páru. Takové rýže je pak vždy pěkně sypká. Někdo mi řekl, že jde o indický způsob, no tím si ale nejsem moc jistý.

Rýže v mikrovlnce

1 hrnek rýže, 2 hrnky vařící vody (z rychlovarné konvice), sůl, lžička másla, 8 minut bez přikrytí na 750 W a pak promíchnout, přikrýt a dalších 8 minut na 300-350 W s jedním promícháním při kterém je možné do rýže přidat mraženou kukuřici nebo hrášek.

Rýže v posteli

Propláchnutou rýži trochu osmahněte na másle, zalejte vodou - na 1 hrnek rýže 1,5 hrnku vody. Přidejte celou cibuli, do které zapíchněte 4 hřebíčky. Osolte. Pak uveďte do varu a nechte 1 až 2 minuty vařit, přikryjte pokličkou a zabalte do utěrek nebo ručníku odneste do postele, kde hrnec přikryjete peřinami. Takováto rýže je pak hotová asi za 40 minut. V peřinách jí ale můžete nechat i několik hodin, rýže je selou dobu pěkně sypká a teplá, před podáváním se nemusí ohřívat.

Rýže v papiňáku

Propláchnutou rýží, dám do studené vody (1/2 papiňáku vody) rýže asi 1 cm od dna. Dám na plotnu a jakmile začíná papiňák odfukovat (do začátku syčení), rýže je hotová (cca 10 min.).Propláchnu nebo hned podávám. Osolit a okořenit podle chuti. Já ani nesolím. Takto získáme pěkně sypkou rýži, kdyby byla rýže náhodou ještě tvrdá pak jí nechám ještě chvilku dovařit.
(Za recept "Rýže v papiňáku" a jeho násedné upřesnění děkuji Zdeňkovi)


jak uvařit.cz

k o n s p i r a c e (zavinac) g m a i l . c o m