Šípkový čaj


Šípky - plody šípkového keře jsou bohaté na živiny a vitamíny C a lykopen (druh karotenu), některé z vitamínů B, vitamín P a K a další. Šípkový čaj má nejen léčivé a preventivní účinky, ale i skvěle chutná a je velmi osvěžující. Na sběr si může troufnout opravdu každý, takže jako bylinkář může na okolí působit i absolutní neznalec.

Nedoporučuji vařit šípkový čaj "z pytlíku" protože u tohoto produktu v poctivost výrobců nevěřím. Nechce-li se vám šípky sbírat a hlavně sušit, pak doporučuji koupit sušené šípkové plody v celku. Já si je kupuji na tržnici (často je prodávají přímo lidé kterí je i nasbírali a nasušili) a bývám spokojen.

Léčebné účinky: šípky působí jako prevence proti nachlazení a infekcím, zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem, zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách, příznivě ovlivňuje některé enzymatické pochody, pečují o vaše nervy a zlepšují schopnost soustředění, stimulují libido a zvyšují potenci, mají také účinky močopudné a potopudné pomáhají při zánětech močového měchýře i ledvin. Kombinace vápníku, rutinu a vitamínu C dělá s šípků lék proti paradontóze a onemocnění dásní. Vynikající je šípkový čaj proti jarní únavě a to je v této chvíli hlavní důvod proč jej piji já.

Šípkový čaj bezpracně a efektně

Celé usušené šípky vysypeme do vařící vody. Já upřednostňují poměr 1:10 tzn. 1/2 hrníčku šípku vařím v 5 hrníčcích vody. Množství můžete samozřejmě upravit a samozřejmě je vhodné přihlédnout k velikosti plodů (menších můžete dát k dosažení shodného efektu méně než velkých) . Platí že, čím více šípků a méně vody, tím kvalitnější čaj. Šípky vaříme zhruba 30 minut na silnějším plameni, takže se i polovina vody odpaří. Dobu varu je vhodné spíš než podle hodinek určit podle chuti a vůně.

Odvar i s šípky pak přeliji do porcelánové čajové konvice s víčkem a užší výlevkou. Do takové co se prodává jako součást čajových setů. Většinou se v každé domácnosti taková konvice najde, ale obvykle se nikdy nepoužívá a je vystavena jako ozdoba v prosklené vitríně nebo uschovaná hluboko ve skříni, komoře, sklěpě nebo na půdě. Je možné samozřejmě zvolit i jinou nádobu, ale můžete mít problém z udržením teploty nápoje, odcezováním šípků a servírování bude postrádat část elegance.

čípkový čaj podávaný v porcelánové konvici

Vhodné je odvar před rozléváním, nechat několik minut odstát, není to ovšem podmínkou. V čajové konvici se šípky vyluhují i v průběhu konzumace.

Po dopití konvice dejte zbylé šípky opět vařit s přibližně stejným množstvím vody, tentokrát ale na mírnějším plameni a zhruba o 10 minut méně. Pokud se vám podaří délkou varu, za pomocí ochutnávaní docílit stejnou chuť, pak vaši hosté určitě nepoznají, že jim servírujete "druháka".

Drsňáci, mezi které patřím, z šípků dělají i "třeťáka". V tomto případě dávám už méně vody. Uvažujeme-li výše zmíněný hrníčkový příklad, pak bych dal už jen 3 hrníčky vody.

Do čajové konvice můžeme pro dochucení přidat malinko červeného vína a na stůl položit jako volitelné dochucovadlo včelí med. Cukrem šípkový čaj nesladím nikdy.

Pozor: Tento recept jak uvařit šípkový čaj klade důraz na rychlost a co nejmenší pracnost při zachování lahodné chuti šípkového čaje. Nemusíte šípky drtit, krájet, den předem namáčet nebo složitě filtrovat šípkové "chloupky", bohužel tento postup ničí v šípkových plodech obsažený cenný vitamín "C", takže při léčbě nachlazení na něj rezignujte a zvolte raději nějaký pracnější recept. Naopak, pokud příjde nečekaná návštěva, které chcete dát najevo, že si jí vážíte víc než aby jste jí nabídli něco běžného a zároveň víte, že host 10-ti letou slivovicí určitě neocení, pak je pravá chvíle pro recepturu Šípkový čaj bezpracně a efektně.

Šípkový čaj se zachováním vitamínů

Šípky rozdrtíme například kuchyňským válečkem, mlýnkem na kávu nebo v hmoždíři a přes noc necháme vyluhovat ve studené vodě. Na 1 litr vody použijeme přibližně 20g šípků.

Druhý den před pitím vše ohřejeme na teplotu okolo 70 - 80 °C a scedíme nejlépe přes plátno abychom odstranili šípky a hlavně "chlupy" z vniřku plodu.

Alternativně použijeme celé šípkové plody. V tom případě by doba namáčení měla být minimálně 24 hodin, výluh potom nemusíme cedit, ale šípků bychom měli použít větší množství.

Z pošty:

Šípkový čaj I.

Hodinu necháme vyluhovat asi 10g rozdrcených šípkových plodů v 1/2 litru studené vody. Poté v stejné vodě uvedeme šípky do varu a necháme je 15 minut vyluhovat. Před pitím scedíme. Šípky bychom neměli dlouho vařit, čaj by neměl dlouho stát a hlavně ne na světle, protože pak dochází ke úbytku vitaminu "C", k čemuž ovšem dochází také nešetrným sušením plodů a dlouhým skladováním.

Šípkový čaj II.

Usušené šípky roztlučeme v hmoždíři. Na 1 litr vody příjdou dáváme 4 polévkové lžíce vody. Rozdrcené šípky se nechají odstát minimálně 30 minut ve studené vodě a pak se vše uvede do varu. Vaříme asi dvě minuty. Pak necháme tak 15 minut odstát, zcedíme a čaj můžeme servírovat.

Drcené šípky je možné také bez namočení přelít vroucí vodou, a stejně jak je uvedeno výše dvě minuty vařit. Odvar je v tomto případě nutno poté nechat odstát o něco déle.

Šípkový čaj III.

Sušené šípky rozemelu v mlýnku na kávu a drť pak zalévám podle chuti vařenou vodou jako klasický čaj, nechám 10 až 20 minut vyluhovat a pak přes sítko nalévám do šálků.

Poznámky: k cezení je vhodné kvůli šetrnosti k vitamínu "C" nepoužívat kovové sítko, které stejně "chloupky" neodstraní tak dobrě jako plátýnko. Pokud použijete plody šípků, které byly před sušením očištěny od semen a vnitřního ochmýření, pak nemusíte čaj filtrovat, uvedené čištění je ovšem velmi pracné a nákup takto připravené suroviny není moc důvěryhodný. Ideální čas na sbírání šípků je září nebo začátek října, kdy začínají zrát, později dochází k úbytku vitamínů "C".

Upozornění: "chloupky" ze semen, mohou vyvolat dráždivé svědění sliznic v krku a ústech.

Z šípkových plodů lze připravit také sirup, marmeládu, protlak, ale o tom mám v plánu napsat až na podzim, kdy bych se také rád podrobněji rozepsal o sušení šípků.


jak uvařit.cz

k o n s p i r a c e (zavinac) g m a i l . c o m