Šípky - plody šípkového keře jsou bohaté na živiny a vitamíny C a lykopen (druh karotenu), některé z vitamínů B, vitamín P a K a další. Šípkový čaj má nejen léčivé a preventivní účinky, ale i skvěle chutná a je velmi osvěžující. Na sběr si může troufnout opravdu každý, takže jako bylinkář může na okolí působit i absolutní neznalec.
Nedoporučuji vařit šípkový čaj "z pytlíku" protože u tohoto produktu v poctivost výrobců nevěřím. Nechce-li se vám šípky sbírat a hlavně sušit, pak doporučuji koupit sušené šípkové plody v celku. Já si je kupuji na tržnici (často je prodávají přímo lidé kterí je i nasbírali a nasušili) a bývám spokojen.
Léčebné účinky: šípky působí jako prevence proti nachlazení a infekcím, zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem, zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách, příznivě ovlivňuje některé enzymatické pochody, pečují o vaše nervy a zlepšují schopnost soustředění, stimulují libido a zvyšují potenci, mají také účinky močopudné a potopudné pomáhají při zánětech močového měchýře i ledvin. Kombinace vápníku, rutinu a vitamínu C dělá s šípků lék proti paradontóze a onemocnění dásní. Vynikající je šípkový čaj proti jarní únavě a to je v této chvíli hlavní důvod proč jej piji já.
Celé usušené šípky vysypeme do vařící vody. Já upřednostňují poměr 1:10 tzn. 1/2 hrníčku šípku vařím v 5 hrníčcích vody. Množství můžete samozřejmě upravit a samozřejmě je vhodné přihlédnout k velikosti plodů (menších můžete dát k dosažení shodného efektu méně než velkých) . Platí že, čím více šípků a méně vody, tím kvalitnější čaj. Šípky vaříme zhruba 30 minut na silnějším plameni, takže se i polovina vody odpaří. Dobu varu je vhodné spíš než podle hodinek určit podle chuti a vůně.
Odvar i s šípky pak přeliji do porcelánové čajové konvice s víčkem a užší výlevkou. Do takové co se prodává jako součást čajových setů. Většinou se v každé domácnosti taková konvice najde, ale obvykle se nikdy nepoužívá a je vystavena jako ozdoba v prosklené vitríně nebo uschovaná hluboko ve skříni, komoře, sklěpě nebo na půdě. Je možné samozřejmě zvolit i jinou nádobu, ale můžete mít problém z udržením teploty nápoje, odcezováním šípků a servírování bude postrádat část elegance.
Vhodné je odvar před rozléváním, nechat několik minut odstát, není to ovšem podmínkou. V čajové konvici se šípky vyluhují i v průběhu konzumace.
Po dopití konvice dejte zbylé šípky opět vařit s přibližně stejným množstvím vody, tentokrát ale na mírnějším plameni a zhruba o 10 minut méně. Pokud se vám podaří délkou varu, za pomocí ochutnávaní docílit stejnou chuť, pak vaši hosté určitě nepoznají, že jim servírujete "druháka".
Drsňáci, mezi které patřím, z šípků dělají i "třeťáka". V tomto případě dávám už méně vody. Uvažujeme-li výše zmíněný hrníčkový příklad, pak bych dal už jen 3 hrníčky vody.
Do čajové konvice můžeme pro dochucení přidat malinko červeného vína a na stůl položit jako volitelné dochucovadlo včelí med. Cukrem šípkový čaj nesladím nikdy.
Pozor: Tento recept jak uvařit šípkový čaj klade důraz na rychlost a co nejmenší pracnost při zachování lahodné chuti šípkového čaje. Nemusíte šípky drtit, krájet, den předem namáčet nebo složitě filtrovat šípkové "chloupky", bohužel tento postup ničí v šípkových plodech obsažený cenný vitamín "C", takže při léčbě nachlazení na něj rezignujte a zvolte raději nějaký pracnější recept. Naopak, pokud příjde nečekaná návštěva, které chcete dát najevo, že si jí vážíte víc než aby jste jí nabídli něco běžného a zároveň víte, že host 10-ti letou slivovicí určitě neocení, pak je pravá chvíle pro recepturu Šípkový čaj bezpracně a efektně.Šípky rozdrtíme například kuchyňským válečkem, mlýnkem na kávu nebo v hmoždíři a přes noc necháme vyluhovat ve studené vodě. Na 1 litr vody použijeme přibližně 20g šípků.
Druhý den před pitím vše ohřejeme na teplotu okolo 70 - 80 °C a scedíme nejlépe přes plátno abychom odstranili šípky a hlavně "chlupy" z vniřku plodu.
Alternativně použijeme celé šípkové plody. V tom případě by doba namáčení měla být minimálně 24 hodin, výluh potom nemusíme cedit, ale šípků bychom měli použít větší množství.
Šípkový čaj I.
Hodinu necháme vyluhovat asi 10g rozdrcených šípkových plodů v 1/2 litru studené vody. Poté v stejné vodě uvedeme šípky do varu a necháme je 15 minut vyluhovat. Před pitím scedíme. Šípky bychom neměli dlouho vařit, čaj by neměl dlouho stát a hlavně ne na světle, protože pak dochází ke úbytku vitaminu "C", k čemuž ovšem dochází také nešetrným sušením plodů a dlouhým skladováním.Šípkový čaj II.
Usušené šípky roztlučeme v hmoždíři. Na 1 litr vody příjdou dáváme 4 polévkové lžíce vody. Rozdrcené šípky se nechají odstát minimálně 30 minut ve studené vodě a pak se vše uvede do varu. Vaříme asi dvě minuty. Pak necháme tak 15 minut odstát, zcedíme a čaj můžeme servírovat.
Drcené šípky je možné také bez namočení přelít vroucí vodou, a stejně jak je uvedeno výše dvě minuty vařit. Odvar je v tomto případě nutno poté nechat odstát o něco déle.
Šípkový čaj III.
Sušené šípky rozemelu v mlýnku na kávu a drť pak zalévám podle chuti vařenou vodou jako klasický čaj, nechám 10 až 20 minut vyluhovat a pak přes sítko nalévám do šálků.
Poznámky: k cezení je vhodné kvůli šetrnosti k vitamínu "C" nepoužívat kovové sítko, které stejně "chloupky" neodstraní tak dobrě jako plátýnko. Pokud použijete plody šípků, které byly před sušením očištěny od semen a vnitřního ochmýření, pak nemusíte čaj filtrovat, uvedené čištění je ovšem velmi pracné a nákup takto připravené suroviny není moc důvěryhodný. Ideální čas na sbírání šípků je září nebo začátek října, kdy začínají zrát, později dochází k úbytku vitamínů "C".
Upozornění: "chloupky" ze semen, mohou vyvolat dráždivé svědění sliznic v krku a ústech.
Z šípkových plodů lze připravit také sirup, marmeládu, protlak, ale o tom mám v plánu napsat až na podzim, kdy bych se také rád podrobněji rozepsal o sušení šípků.