Svařené pivo / horké pivo


Na jedné sociální síti jsem se zmínil o příjemném zážitku z zimniho pikniku, který byl ozvláštněn konzumací horkého svařeného piva. V lidech to vyvolalo zvědavost a na jejich přání jsem jim poslal recept, který přivezl známý z nějakého tureckého lyžařského střediska a který jsme s úspěchem vyskoušeli. Recept tady vkládám tak, jak jsem jej rozesílal zájemcům na e-mail - ano jsem líný to přepisovat do jiné formy, zvlášt, když to i tak splní svůj účel.

Svařené (horké) pivo je vpříjemná změna, zpočátku ve mne i jen pomyšlení na horké pivo vyvolávalo velkou nedůvěru, chutná to ale super. Na zimní pikniky a radovánky v zimní přírodě je to ideální. Osobně si myslím, že by se v ČR na spařeném pivu dalo na nějakých těch zimních slavnostech, festivalech, jarmarcích pěkně vydělat. Lidé by to ze zvědavosti kupovali a překvapeni příjemným zážitkem by se nejspíš i vraceli.

Takže pojďme na to... svařené pivo!

horké pivo nebo chcete-li pivo svařené

Ahoj, posílám slíbený recept na horké pivo,

největším problémem je zázvor. Měl by být čerstvý. Teoreticky by mohl jít použít i sušený, to jsem ale netestoval. Vynechat úplně to nejde, chuť by pak byla zásadně jiná. Ve větších supermarketech by mělo jít čerstvý zázvor koupit.

Zázvor se nastrouhá na 2 litry piva asi tak 2 cm kořene (klidně i víc). Hodí se to do hrnce z pivem. Přidá se kolečko i víc citrónu a trochu se to dosladí cukrem. Záleží na vkusu. Není problém si otestovat vlastní poměr. Jestli bude citronu (cukru) o trochu méně nebo víc není žádná katastrofa. Mi víc chutnalo pivo méně doslazené s středním množstvím citrónu a tak, že se tam dávala i citrónová kůra.

Celé se to ohřívá na max 100 stupňům - raději méně ať se nevyvaří alkohol. Pak se to nechá přikryté asi 15 minut odstát, ať to chytí chuť toho zázvoru. Pak se to zcedí a pije, případně nalévá tak aby v hrnku nebyly kousky citrónu ani zázvoru.

Na přípravu jde použít vyvětralé pivo, takže tak lze zušlechtit odstátou "kozu", která by se jinak vylila.

Pokud to chceš mít silnější přidej před rozléváním trochu vodky.

Chutné to je teplé. Proto je to lepší vařit na několikrát, případně nalít do termosky.

V tom Turecku to dělají i tak, že to prodávají hotové v lahvích, které si pak lidé ohřejí.

Výsledek samozřejmě chutná jinak než pivo, je to ale fain zpestření, v zimě to chutná dobře a opít se z toho jde taky. Je to podobné jako ovocná piva, která taky nejsou pivy, ale někdy přijdou vhod.

Dodatek

Později jsem zjistil, že není špatné nahradit cukr medem. Možné je také experimentovat s různým dalším kořením - skožicí, hřebíčkem, badiánem, vanilkou, možná i kardamonem. Do piva lze přidat různé ovocné šťávy nebo džemy. Dodat lze i jiné alkoholické nápoje, třeba rum, víno nebo dezertní víno. Opravdu důležité je nepřehnat to s teplotou, ať vám neuteče mnoho alkoholu.

Na internetu jsem našel, že svařené pivo je populární také v Polsku a na oblibě získává v Německu, kde se prodává pod názvem Glühbier. Další překvapivé zjištění v pátrání po svařeném pivu bylo to, že některé recepty nabádají do horkého piva přidat žloutek - tož jsem neměl odvahu vyzkoušet.

Mohlo by se hodit: kocovina, jak jí předcházet a jak léčit kocovinu,

Pokud na konzumaci svařeného piva nemáte odvahu, pak nabízím recepty třeba na burčák a borovičku.

Na ráno nejspíš příjdou vhod kvašáky. V případě, že vám alkohol nic neříká, můžete si uvařit šípkový čaj.


jak uvařit.cz

k o n s p i r a c e (zavinac) g m a i l . c o m