Vařonka


vařonka s máslem

Vařonka, slezská (lašská, valašská) hřející lahoda! Vařonka pomáhající přežít beskydské zimy, zvedající náladu, ale také někdy pěkně zákeřná.

Vařonka je nápoj mého dospívání, ke kterému se s přibývajícími léty rád, zejména v zimě, vracím.

Návod na přípravu vařonky je jako u většiny mých oblíbených receptů jednoduchý a krátký. Ta má omáčka okolo, je druhá věc :-) Náročnější je způsob podávání, přesněji technika udržení nápoje teplého, bez ztráty procent alkoholu, bez zbytečné práce.

Takže potřebujeme:

Volitelně:

Recept na vařonku. Jak uvařit vařonku.

příprava vařonky

Cukr nasypeme do kastrolu, přidáme pár kapek vody a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Někdo dává přednost světlejšímu karamelu, někdo tmavšímu, já podle nálady a kvality alkoholu. Syrovější alkohol lépe překrýt intenzivnější chutí, takže v tom případě používám tmavší karamel a více koření.

Pak zalijeme vodou. Pozor karamel může prskat! Přidáme koření. Pak mícháme do doby než se ztvrdlý karamel rozpustí a voda začne vřít.

Poté nalijeme vodku, případně ovocný destilát, režnou nebo samohonku. Můžete zaexpertimentovat i s jinými druhy alkoholu. U zde umíněného poměru vody a alkoholu se počítá s čtyřicítkou, pokud to bude mít váš alkohol s grády jinak, poměr upravte.

Vše chvíli prohřejte. Vhodné je dosáhnout co nejvyšší teploty, ale zase ne tak, aby se alkohol neodpařil. Určitě tedy nenechat dojít k varu a už vůbec neohřívat dlouho. Ideální je ohřev ukončit těsně před tím, než se objeví první bublinky.

Vařonku je důležité pít horkou. To znamená připravit vždy tolik, kolik se hned rozleje do pohárů. Pokud se vám nechce vařit vícekrát, použijte na uchování vařonky horké termosku.

Máslo se dává do pohárků před nalitím vařonky. Horký nápoj máslo pěkně rozpustí. Vařonku je možné pít i bez másla. Ale, přestože se neznalým může zdát tato ingredience nevhodná, pak opak je pravdou a právě máslo dodává vařonce lahodnosti. Másla dávejte podle chuti, já mám rád tak půl čajové lžičky na 1,5 dl vařonky.

Poznámky k vaření a konzumaci vařonky

Vařonku podávejte v pohárcích které drží teplo.

Hřebíček a skořici můžete z vařonky vyndat nebo - pokud jste použili mleté koření, přecedit. To lze udělat před podáváním (naléváním do termosky) nebo lépe, přecezením před zalitím alkoholem. Sám často koření neodstraňuji a podávám s ním.

Pokud používáte citronovou (pomerančovou kůru) přidáváte jí do vařonky společně s hřebíčkem a skořicí. Kolečka svěžích citrusových plodů je lépe použít k ozdobení sklenice než ohřívat se samotnou vařonkou. V tom případě nepřidáváme máslo.

Vařonka dovede člověka povzbudit, rozmrazit, ale protože se velmi lehce pije dovede být velmi zákeřná. Pozor na to. :-)

Mohlo by se hodit: kocovina, jak jí předcházet a jak léčit kocovinu,

Pokud na konzumaci vařonky nemáte odvahu, pak nabízím recepty třeba na burčák a borovičku. Jestliže naopak máte odvahy víc, otestujte svařené pivo

Na ráno nejspíš příjdou vhod kvašáky. V případě, že vám alkohol nic neříká, můžete si uvařit šípkový čaj.


jak uvařit.cz

k o n s p i r a c e (zavinac) g m a i l . c o m