Zakarpatská polévka z fazolových lusků - jí se teplá i chladná


Zakarpatská polévka z fazolových lusků

Zapravleny lopatky je moje oblíbená zakarpatská polévka z fazolových lusků, především v horkých dnech, je totiž vhodná k tomu, aby se jedla studená.

Ve 3 litrech vody vařit 5 středně velkých brambor pořezaných na malé kostky. Když budou brambory napůl uvařené přidat nalámané kousky (zelených nebo žlutých) fazolových lusků. Když začne polévka vonět vařenými lusky (za cca 10 minut) zalít za míchání zapravkou (viz níže). Až se polévka začne vařit, vložit pořezaný zelený kopr nebo semena kopru nebo čajovou lžíci kmínu a pak vypnout sporák. Nakonec polévku osolit.

zapravka:

V 200-300 ml zakysané smetany rozmíchat 3 velké lžíce (ne vrchovaté) hladké mouky. Rozmíchat aby nebyly hrudky, dolít trochu vody aby se zapravka stala řídkou.

Existuje varianta, kdy se brambory uvaří zcela a pak rozdrtí, potom se vkládají fazolové lusky. Jedl jsem tuto polévku i ochucenou paprikou a ve variantě s uzeninou


jak uvařit.cz

k o n s p i r a c e (zavinac) g m a i l . c o m